Opiskelijoiden ajatuksia muuttuvista oppimisympäristöistä

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Sähköiset oppimateriaalit -tutkimustietoa


Palataan hetkeksi sähköisten oppimateriaalien pariin.. Perehdyin vielä vähän tarkemmin sähköisten oppimateriaalien ajankohtaisiin kysymyksiin. On hyvä tuoda myös tutkimustietoa keskusteluihin mukaan.

Selvää on, että e-oppimateriaalit edustavat tulevaisuutta.  Kouluissa onkin järjestetty entistä enemmän koulujen digiajan kehittämishankkeita. Yksi esimerkki hankkeista on Savonlinnan normaalikoulun Future Classroom 2020 –hanke, jossa tavoitteena on siirtyä perinteisistä oppikirjoista sähköisiin oppimateriaaleihin ja välineisiin. Hankkeen tuloksissa selviää, että esimerkiksi tabletit vahvistavat oppilaiden ongelmanratkaisutaitoja ja parantavat työskentelyilmapiiriä. Myös tekemällä oppiminen ja tutkiva oppiminen lisääntyvät. Antti Ekonojan Jyväskylän yliopiston väitöstutkimuksessa puolestaan kuvataan, että sekä yläkoulun opettajat että oppilaat hyötyvät sähköisistä oppimateriaaleista oppikirjoja enemmän.

E-oppimateriaaleihin tutustuessani huomasin, että materiaalit ovat melko hankalasti löydettävissä. Eikö olisi helpompaa, jos esimerkiksi sähköiset oppikirjat pystyisi kaikki hankkimaan samasta palvelusta? Se ainakin helpottaisi opettajien työtä. Törmäsittekö te samaan ongelmaan? 


Lähteet:Ekonoja. A. 2014. Oppimateriaalien kehittäminen, hyödyntäminen ja rooli tieto- ja viestintätekniikan opetuksessa, tietotekniikan laitos, Informaatioteknologia, Jyväskylän yliopisto. Linkki väitöstutkimukseen:https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/44175

Itä-Suomen yliopisto. 8/2014. Uutiset. Tabletit vahvistavat oppilaiden ongelmanratkaisutaitoja ja parantavat työskentelyilmapiiriä. Linkki uutiseen:http://www.uef.fi/fi/uef/-/tabletit-vahvistavat-oppilaiden-ongelmanratkaisutaitoja-ja-parantavat-tyoskentelyilmapiiria

2 kommenttia:

  1. Minä myös törmäsin samaan ongelmaan, että itse e-oppimateriaaleja tuntui olevan vaikea löytää ainakaan ilman mitään tunnuksia eri palveluihin. Se ehdottomasti helpottaisi opettajan työtä, että materiaalit olisivat saatavilla samasta paikasta ja mielestäni olisi aina vain parempi jos materiaalit olisivat saatavilla kaikille. Kuinka moni koulujen ulkopuoleltakin innostuisikaan lukemaan hyvin tuotettuja materiaaleja, jos niihin olisi helppo päästä käsiksi. Usein koulukirjat eivät ole vain oppilaille suunniteltuja, vaan niitä jaksaisi lukea myös perustietoa asiasta etsivä aikuinen.

    E-oppimateriaaleja etsiessäni törmäsin aiheeseen liittyvään teokseen e-oppimateriaalien laadusta ja käyttömahdollisuuksista. Opetushallituksen oppaassa kuvataan esimerkiksi sitä, kuinka e-oppimateriaalien avulla voidaan tukea oppimista ja pedagogiikkaa. Näin nopealla selauksella teos vaikuttaa hyvältä pohjalta e-oppimateriaalien ja niiden käytön pohtimiseen. Mielestäni on positiivista, että e-oppimateriaalien potentiaali on tiedostettu ja on jotain, mistä opettaja voi lähteä aihetta tarkastelemaan.

    Lähteet:
    Ilomäki, L. (toim.) 2012. Laatua e-oppimateriaaleihin. E-oppimateriaalit opetuksessa ja oppimisessa. Opetushallitus
    Suora linkki julkaisuus: http://www.oph.fi/download/144415_Laatua_e-oppimateriaaleihin_2.pdf

    VastaaPoista
  2. Löytyisikö Kuntien Edustoresta vastaus ongelmiinne?! Sieltä löytyy e-oppimateriaalit kaikkiin oppiaineisiin ja materiaaleihin pääsee suoraan oman oppilaitoksen verkko-oppimisalustalta. http://www.edustore.fi

    VastaaPoista